23.3.2011

Pastakone laulamaan


Nyt kuulkaas tuli testattua niin onnistunutta reseptiä, että täytyy laittaa se tänne samantien, ettei vaan unohdu! Sain pastakoneen joululahjaksi joitakin vuosia sitten ja olen tähän mennessä kaulinut sillä lähinnä karjalanpiirakkapohjia. Tänään innostuttiin kuitenkin äidin kanssa valmistamaan ravioleja reseptillä, jonka olen tulostanut Ruokalasta jo useampi vuosi sitten arkistoihini. Ravioleiden täyte ja tomaattikastike olivat mainio yhdistelmä ja pienellä tekniikkaharjoittelulla (maku oli erittäin onnistunut, mutta pastojen missikisoissa ei ekalla satsilla olisi ehkä kärkisijoista kisattu) näistä saa vaikka illallisvierasbravuurin. Tomaattikastike on myös yksinään niin herkullinen, että siitä voi tehdä kaverin esim. lihapullille. Reseptin teko kannattaa aloittaa pastataikinasta ja tomaattikastikkeesta, koska ne vievät pisimmän ajan valmistua.

Siitakesieniravioleita ja tomaattikastiketta

Tuorepasta:
100 g durum-vehnäjauhoja
1 kananmuna
loraus vettä
oliiviöljyä
Raviolin täyte:
200 g siitakesieniä
1 salottisipuli
1 rkl voita
1 dl kermaa
1/2 dl ruohosipulia (me käytimme pienen palan purjoa)
hieman kuivattua tai tuoretta timjamia
mustapippuria
Tomaattivoikastike:
5 tomaattia
1/2 juuriselleri
1 porkkana
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
musta- ja valkopippuria myllystä
Maldon-suolaa (meillä oli ihan tavallista)
tomaattimehua

Valmista pastataikina: Sekoita ainekset työpöydällä kasaamalla jauhot keoksi ja laittamalla keon päälle tekemääsi kuppiin rikotut kananmunat. Sekoittele taikinaksi ja lisää vähän öljyä ja tarvittaessa kosteutta vedestä. Kun olet saanut ainekset taikinaksi, se tuntuu murenevalta. Laita taikina parissa kolmessa palassa muovikelmuun ja sitten vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin. Näin taikinasta tulee kostea ja valmista käsiteltäväksi. Kauli taikinapala littanaksi, säädä pastakone isommalle välille ja pyöräytä taikina sen läpi. Taittele ja toista muutama kerta. Säädä kone keskiasentoon ja toista ja lopuksi ohuimmalle välille tai melkein. Näin saat valmiit pastalevyt, joista raviolit valmistetaan.

Raviolin täyte: Silppua sipulit ja sienet ja kuullota kattilassa voin kanssa. Lisää kerma ja anna kiehua lähes kokonaan kasaan. Lisää tuorejuusto ja anna lämmetä hetken. Lisää yrtit ja mausta.

Kauli pastataikina ja nosta sienitäytettä neljään kohtaan noin 5 cm alueelle. Tee taikinasta kannet täytteiden päälle. Painele raviolit tiukkaan (me myös sivelimme hieman vedellä reunoja ennen yhdistämistä) ja keitä kypsäksi suolavedessä.

Tomaattivoikastike: Leikkaa tomaatit 4 osaan ja kuutioi juurekset pieniksi, silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota kaikki ainekset oliiviöljyssä ja kaada päälle sen verran tomaattimehua, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna kiehua 1/2 - 1 tuntia niin, että nestemäärä puolittuu. Siivilöi hienon siivilän läpi ja keitä vielä niin, että nestemäärä taas puolittuu. Lisää lopuksi joukkoon muutama nokare kylmää, suolatonta (meillä oli kyllä ihan tavallista suolallista) voita ja kastike on valmis.

Reseptin takana: Anna

Ei kommentteja: