3.1.2011

Joulun leivontaa

Vaikken varsinainen jauhopeukalo olekaan, jouluaikaan innostun yleensä enemmän etsimään sisäistä leipuriani. Edellisjouluna tuloksena olivat pienen uunitulipalon käräyttämät joulutortut ja uskomattoman mauton joululeipä, mutta tämä joulu oli niin menestys, että laitan tähän reseptit muistiin ensi vuotta varten.

Maullinen joululeipäohje löytyi Kotilieden nettisivuilta.:

Omenainen joululeipä
2 1/2 dl piimää
50 g hiivaa
5 dl omenasosetta
1 dl siirappia
2 tl suolaa
1 1/2 tl kuminaa tai fenkolia
1 dl öljyä
2 dl rusinoita
2 dl auringonkukan siemeniä
8 dl hiivaleipäjauhoja
6 dl ruisjauhoja
+ pinnalle
1 dl siirappia
½ dl vettä

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää joukkoon omenasose, mausteet, öljy ja rusinat sekä auringonkukan siemenet. Lisää jauhot ja alusta pehmeä taikina. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
2. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja leivo kaksi pyöreää, soikeaa tai vuoassa kypsennettävää leipää. Kohota leivät, pistele pinta haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
3. Sivele kypsät leivät siirappivedellä.

Joululeivän lisäksi italian tuntien inspiroimana etsin käsiini panettonen reseptin ja päädyin tähän. Googlaamalla selvisi, että reseptin mainitseman kosher-suolan voi korvata puolella määrällä normaalia suolaa. Tein puolikkaan annoksen ja valmistin sen isossa kohokasvuoassa.

Viimeisenä mainittakoon Hesarin luumu-omenajuustotorttu, johon oli kätevä muiluttaa joulun ylimääräiset piparkakut uudenvuoden kemuissa. Leivontamestarina tosin toimi Riitta, mutta maku miellytti sen verran, että ensi vuonna uskallan varmaan sorvata yhden itsekin!

Reseptien takana: Anna

Ei kommentteja: