22.3.2010

Parsakohokas


Kohokkaan pitäisi olla kokin haaste, mutta pah - tämä ainakin onnistui ihan neitsyttestauksella ja jopa reseptiä tyypilliseen tapaan hyvin luovasti noudattaen! Ispiraatio kokeluun löytyi Kulinaarimuruista ja jääkaappiin eksyneestä Valion mustaleima-emmentalista.

(2 pientä lisukeannosta)

3-5 tankoa  vihreää parsaa
1 rkl voita tai margariinia
½ rkl vehnäjauhoja
1 dl maitoa (rasvaton toimi ihan hyvin)
2 munaa
mustapippuria
suolaa
½ dl voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima-emmentalia)
voita tai margariinia vuokien voiteluun 
korppujauhoja tai parmesanraastetta

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Kuori ja viipaloi parsat. Käytä nopeasti kiehuvassa vedessä.

Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja maito. Anna kiehua muutama minuutti sekoittaen (pienellä lämmöllä!). Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hieman.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen varovasti jäähtyneesen seokseen ja sekoita hyvin. Lisää juustoraaste ja parsat, sekä muutama rouhaisu mustapippuria ja suolaa myllystä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (huom! ei kannata vatkata liikaakaan). Nostele vaahto varovasti muiden ainesten sekaan.

Voitele korkeareunaiset annoskokoiset uunivuoat (2dl) ja korppujauhota ne (parmesanraaste toimi hyvin tähän). Kaada seos vuokiin ja kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, ettei kohokas lätsähdä.

Kohokas pitää syödä heti uunista otettua, silä se läsähtää jäähtyessään. 

Meillä paistettiin ulkofilepihvit kaveriksi ja ateria valpolicella-lasillinen kyytipoikanaan teki maanantai-illasta oikein siedettävän. Kokonaisuus oli kuitenkin hieman tuhti arkinälkään ja parsa sekä kohokas kaipasivat seurakseen raikasta, hapokasta valkoviiniä - seuraavalla kerralla siis kohokasta kepeämmässä seurassa!

Reseptin takana: Teija

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset viela kaikille aivan ihanasta reseptikirjasta ja leppoisasta illasta hyvassa seurassa. Kylla naita resepteja kelpaa kokkailla.
-Annika