11.3.2010

Mehevä hirvipaisti ja uunijuurekset

Pakastimesta löytynyt isän kaataman hirven paisti on kaupunkilaiskokille hieman outo tuttavuus,joten turvauduin Optiosta löytyneeseen Hans Välimäen reseptiin (hieman muunneltuna) ja hyvää tuli, suomalaista lähiruokaa parhaimmillaan! Paistista riittää isommallekin porukalle, joten juuresten määrää voi varioida syöjien mukaan. Tähteeksi jäänyt paisti toimii mainiosta vaikka leivän päällä.

2 kg luutonta hirven lapaa (käytin sisäpaistia)
voita ruskistamiseen
2 porkkanaa
1 iso palsternakka (laitoin myös yhden lantun)
1 sipuli
tuoretta rosmariinia
1 laakerinlehti
2 rkl sokeria
vettä
suolaa ja mustapippuria
tarvitset ehdottomasti myös lankaa sitomiseen ja paistomittarin!

Ota hirvipaisti sulamaan edellisenä iltana tai jos se on suoraan lihatiskiltä, anna olla huoneenlämmössä pari tuntia.
Poista lihasta kalvot ja sido langalla tiukaksi paketiksi. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Ruskista pannulla runsaassa voissa, jotta lihan pintaan tulee kauttaaltaan ruskea väri.
Kuori ja kuutioi juurekset ja viipaloi sipuli. Ruskista kasvikset voissa ja laita ne tuoreen rosmariinisilpun ja sokerin kanssa ison uuniastian pohjalle. Nosta sidottu liha päälle ja työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kaada uuniastiaan vettä sen verran, että kasvikset peittyvät.
Hans käski kypsentämään 150 asteen lämmössä unnes lihan sisälämpötila on 54 astetta. Sisälämpötila kuulosti aika matalalta (resepteissä yleensä hirven kohdalla 60-75 astetta), joten paistoin 160 asteessa kunnes sisälämpötila oli 60 ja lopputulos oli mukavan rose (ei liian).
Anna lihan vetäytyä puolisen tuntia ennen leikkuuta. Sillä aikaa voi halutessaan tehdä siivilöidystä paistoliemestä punaviinikastikkeen.


Reseptin takana: Teija (ja Hans)

Ei kommentteja: