Vaikken
varsinainen jauhopeukalo olekaan, jouluaikaan innostun yleensä enemmän etsimään
sisäistä leipuriani. Edellisjouluna tuloksena olivat pienen
uunitulipalon käräyttämät joulutortut ja uskomattoman mauton joululeipä,
mutta tämä joulu oli niin menestys, että laitan tähän reseptit muistiin
ensi vuotta varten.
Maullinen joululeipäohje löytyi Kotilieden nettisivuilta.:
2 1/2 dl piimää
50 g hiivaa
5 dl omenasosetta
1 dl siirappia
2 tl suolaa
1 1/2 tl kuminaa
tai fenkolia
1 dl öljyä
2 dl rusinoita
2 dl auringonkukan
siemeniä
8 dl hiivaleipäjauhoja
6 dl ruisjauhoja
+ pinnalle
1 dl siirappia
½ dl vettä
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään.
Lisää joukkoon omenasose, mausteet, öljy ja rusinat sekä auringonkukan
siemenet. Lisää jauhot ja alusta pehmeä taikina. Kohota
taikina kaksinkertaiseksi.
2. Vaivaa taikinaa jauhotetulla
leivinpöydällä. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja leivo kaksi pyöreää, soikeaa
tai vuoassa kypsennettävää leipää. Kohota leivät, pistele pinta haarukalla ja paista
200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
3. Sivele kypsät
leivät siirappivedellä.
Joululeivän lisäksi italian tuntien inspiroimana etsin käsiini panettonen reseptin ja päädyin tähän. Googlaamalla selvisi, että reseptin mainitseman kosher-suolan voi korvata puolella määrällä normaalia suolaa. Tein puolikkaan annoksen ja valmistin sen isossa kohokasvuoassa.
Viimeisenä mainittakoon Hesarin luumu-omenajuustotorttu, johon oli kätevä muiluttaa joulun ylimääräiset piparkakut uudenvuoden kemuissa. Leivontamestarina tosin toimi Riitta, mutta maku miellytti sen verran, että ensi vuonna uskallan varmaan sorvata yhden itsekin!
Reseptien takana: Anna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti