1.5.2011

Rahkamunkit

Sesonkiresepti oli testissä tänään ja menekistä päätellen maittoi! Näistä ei tule kovin makeita ja rahka tuo makuun vielä kirpeyttä, joten jos tykkäät makeammasta niin veivaa sitten sokerin määrää sen mukaan. Luulin että munkinpaisto olisi jotenkin haastavampaa puuhaa, mutta varsin nopeaa ja "turvallista" tuntui olevan (vaikka mies seisoi vieressä sammutuspeiton kanssa ensimmäiset 5 minuuttia).

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria 

2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Kypsennykseen rypsiöljyä (900 ml pullo vaikutti sopivalta määrältä
Pinnalle sokeria

Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi ja sekoita maitorahkaan - saat kädenlämpöisen seoksen. Liuota hiiva joukkoon ja lisää mausteet. Lisää muna ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää lopuksi pehmeä voi. Kohota taikina (annoin kohota 45 min). Leivo se pieniksi pulliksi (n. 30 kpl) ja kohota hyvin.
(jos tekee rinkilöitä, reikä kannattaa tehdä vasta öljyyn laittaessa)

Kuumenna öljy padassa tai isossa kattilassa (älä kuumenna täydellä hellan teholla, menee helposti liian kuumaksi). Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Rasva on sopivan kuumaa, kun leipä tulee kauniin ruskeaksi minuutissa (180 astetta) - jos ruskistuu heti, on liian kuumaa. Paista munkit muutama kerrallaan, pari minuuttia/puoli. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpimänä. Jos pakastat, älä sokeroi vaan sulata pakastetut munkit uunissa ja sokeroi vasta sitten.


Reseptin takana: Teija (mittasuhteet alunperin Valion keittokirjasta)